Lisätietoa ja vinkkejä

Yhdestä täydestä puristuksesta tulee yleensä noin 10-36 litraa mehua. Raaka omena antaa paremmin mehua kuin kypsä. Kaikkia omenoita kuitenkin yritetään puristaa, mutta mehun määrä voi jäädä hyvin pieneksi.

Kypsyneiden omenoiden puristusta:
https://www.facebook.com/arto.hautala/videos/vb.100000239899910/3169647243053241/?type=2

Suosittelemme pastöroidulle mehulle hanapusseja, mutta myös omia pulloja voi tuoda sitä varten, kunhan pullottaa itse (opastamme tarvittaessa). Huomaathan myös, että pullojen ja niiden korkkien tulee olla täysin puhtaita, tai pastöroinnista ei ole hyötyä.

Mehun säilyvyys
Tuoremehun säilyvyys jääkaapissa on noin viikko (loppuviikosta mehu alkaa käymään). Tuoremehun voi pakastaa pidempää säilytystä varten. Pastöroitu mehu säilyy viileässä vuosia ja huoneenlämmössä kuukausia. Asiakkailta saadun palautteen mukaan mehu kuitenkin tulee aina juotua ennen pilaantumista.
Hanapakkaukseen laitettu mehu ei pilaannu nopeammin vaikka siitä on laskettu, koska pussin sisään ei pääse happea.

Mitä muuta voi puristaa?
Omenoiden sekaan voi lisätä myös marjoja tai muita hedelmiä kuten päärynöitä (näin voidaan muuttaa mehun makua). Esim. marja-aronia on ollut hyvin suosittu omenoiden seassa.

Hanapussien käyttö
Pussissa oleva hana käännetään ympäri, sinetti revitään irti ja sitten vaan lasketaan. Lasiin laskemista helpottaa erikseen myynnissä olevat pahvikotelot, ja vielä enemmän käsin valmistetut hanapussitelineet. Hanapussitelineet ja -korokkeet tehdään käsityönä eri ajalla, joten saatavuutta ei taata.